Neulatyyny Tsaikka-lasin renkaasta

Olet ehkä joskus törmännyt Iittalan Tsaikka-lasiin?  Se on Timo Sarpanevan suunnittelema, tunnettu suomalainen desingklasikko ja itsellänikin niitä pari on. Olen pistänyt merkille, että Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen ja Spr Konttiin on ilmestynyt noita renkaita. Ehkä ovat jääneet orvoiksi lasin hajottua. Tässä annan vinkin, miten uusiokäyttää tuo rengas. Ja sehän on mahtavaa, että tuo rengas oli alunperin jo itsessään uusiokäytetty (ei enää nykyään) nimittäin se on vetoketjun valmistuksen ylijäämää. Tunnistatko kuvion?:) 

Tein joulun alla parikin näitä neulatyynyjä (terveisiä äitille) ja nyt ajattelin tehdä vielä yhden, jotta voin jakaa idean ja ohjeen niiden tekemiseen. Tämän ohjeenhan voi tietty soveltaa muihinkin samanlaisiin renkaisiin. Voit muuntaa käyttämättömän servettirenkaan tai pätkän hajonneesta vyöstä ja onhan näitä metallisia renkaita muunkin laisia ja niitäkin löytyy kierrätettyinä.

Tarvikkeet:
Tsaikka-lasin tai jokin muu tarkoitukseen sopiva rengas
Pala kangasta (tähän on hyvä hyödyntää joku jämä)
vanua tai leikkuujätettä
pala kartonkia
lankaa

Työvälineet:
neula
viivotin/mittanauha
harppi, jos löytyy
liitua/kynä
sakset

Kankaana voit (ja suosittelen) käyttää jonkin jämäpalan.  Tarkista, että se on riittävän iso. Itselläni oli tämä pellava jämä, joten ajattelin hyödyntää sen.

Vanua voi ostaa esim. Kierrätyskeskuksesta tai hyötykäyttää vanhaa tyynyä. Vanua menee loppujen lopuksi tosi vähän. Voit hyötykäyttää myös leikkuusilppua, mutta testaa ensin, miten hyvin neulat pääsee siitä läpi. Voit myös laittaa vanua päälle ja leikkuusilppua alle. Tein niin itse.
Kartonkina käytin perus ruokapakkausta.

Tee näin:
Renkaan halkaisija pitäisi olla 6,8cm, mutta voit tarkistaa omasi mitan.

Leikkaa kankaasta 2 ympyrää: toisen halkaisija on 20cm ja toisen 9cm. Mitoissa on saumanvaraa 1cm. Jos haluat käyttää 2cm saumanvaraa, leikkaa ympyrät, joiden halkaisijat ovat 22cm ja 11cm. Jos haluat muuttaa korkeutta, voit hahmotella sitä kuten allaolevassa kuvassa. Muista huomioida saumanvarat, jos muutat mittaa!

Renkaat on helppo piirtää harpilla. Käytä säteenä 10cm ja 4,5cm. Tai jos valitsit 2cm saumanvaran: 11cm ja 5,5cm.  Jos et omista harppia, voit tehdä vaikka näin, mutta tarvitset vahvat sakset!:
Taita kangas 8-kerroin (eli taita kangas puoliksi 3 kertaa), jolloin saat tällaisen kakkupalan:

Mittaa ja merkitse säde eli 10cm palan kärjestä esim. 3:een kohtaan:

Leikkaa

Lopputulos saattaa olla epätasainen, mutta se ei haittaa, kunhan halkaisija on suunnilleen se 20cm.


Leikkaa kartongista ympyrä, joka mahtuu renkaan sisään. Käytin säteenä 3,2cm. Jos sinulla ei ole harppia, merkitse keskipiste ja mittaa 3,2cm tarpeeksi moneen kohtaan muodostaaksesi ympyrän.

Harsi kummankin kangasympyrän ympäri kiristyslanka max 1cm päähän reunasta. Ei ole väliä, mitä tai minkä väristä lankaa käytät, kunhan se kestää kiristämisen.


Aseta kartonkiympyrä pienemmän kangasympyrän päälle ja kiristä kankaan reunat kartongin päälle. Solmi lanka. Tämä on pohja.

Kiristä isomman kankaan lankaa ja työnnä sisään täytteet. Solmi lanka. Voit sovittaa tyynyn renkaan sisään, jolloin saat solmittua kiristyslangan päät sopivaan mittaan. Tyynyn suuaukko pitäisi olla suunnilleen sama kuin rengas. Täytteen määrän joudut arviomaan itse. Asettele rypytys tasaisesti ympäri tyynyä.

Aseta pohja tyynyn suuaukon päälle ja ompele ne kiinni toisiinsa. Katso, että tyynyn saumanvarat ja kiristyslangat menee sisäpuolelle piiloon. 

Työnnä neulatyyny Tsaikka-renkaan sisään ja ompele kiinni renkaaseen. Kannattaa käyttää vahvaa lankaa ja kiristää se hyvin. Ompele lanka jokaisesta reiästä renkaan alareunassa koko renkaan ympäri. Tekniikka on vapaa;)

Möyhi. Ota kivoja kuvia someen!

Se on siinä! Jos innostut tekemään oman versiosi, niin olisi kiva nähdä se! Tägää @kammodesign tai käytä tagia #kammodesign tai #tsaikkaneulatyyny niin löydän työsi. Voit myös laittaa vaikka linkkiä kommentteihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s